Klass-/kursbeskrivningar


Ashtanga Yoga

Ashtanga är en fysisk och dynamisk form av yoga med fokus på andning, kroppskontroll och koncentration.

Alla rörelser följer en bestämd ordning. Ashtanga har sina rötter i Mysore, södra Indien.

Vi har olika nivåer på våra Ashtanga kurser. Nedan ger vi en förklaring till de olika nivåerna som finns hos oss där vi börjar med den lättaste.

Ashtanga Yoga Grund

För dig som är helt ny på Ashtanga yoga eller trivs med en lägre nivå. Detta är första steget där du lära dig mer om Ashtangayogan och den första serie. Vi stannar till och utforskar vissa positioner och ger dig möjlighet att hitta balans mellan styrka, stabilitet och flexibilitet. Här ges stort utrymme till att öva på och låta ditt andetag leda varje rörelse.

Ashtanga Yoga Fortsättning 1 

Ashtanga Yoga Fortsättning 1 + 2

Familjeyoga

Vi yogar tillsammans på ett lekfullt sätt. Här får ni tid för varandra på ditt och barnets villkor.

Som en kontrast till det liv vi lever, kan det vara skönt att verkligen få vara tillsammans en stund, njuta av samvaron och bara vara. Barnen är en spegel av oss och om vi är stressade så blir de stressade.

Både du och ditt barn får här en skön träningsstund, även om fokus ligger på barnet. Det blir mycket mys, fantasieggande yogasagor och fin musik.

Gravidyoga

I Gravidyoga förbereds kropp och sinne inför förlossningen. Det ger dig ett större välmående under din graviditet, både för dig själv och för barnet du väntar. Du kan börja på Gravidyoga efter 12:e veckan.

Kursen innehåller stärkande yogaställningar, andningsövningar och djupavspänning.

Du får även redskap att hantera värkar och en andningsteknik som för de flesta gravida är till stor hjälp under förlossningen. Du får också råd om hur du kan använda yogan efter att du har fött.

Vid ett tillfälle i mitten/slutet av kursen får du ta med din partner. Då gör vi parövningar och går igenom alla faser under förlossningsarbetet.

Ungdomsyoga

Yoga för dig som är 13-17 år. Yoga är en rolig träningsform som samtidigt hjälper dig att minska eventuell stress och oro. Yoga är också bra för dig som studerar och är mycket stillasittande. Vi tränar upp musklerna genom att både stärka och sträcka ut dem. Du får bättre stabilitet och balans.

Kursen utgår från den fysiska Hathayogans grunder där andning och rörelser synkroniseras samt att du tränar upp din koncentration och ditt fokus.

Inga förkunskaper krävs, kursen passar både dig som är ny inom yogan och dig som har yogat förut.

Mattor finns att låna under kursen.

Hatha Yoga

Hatha yoga är en mjukare form av yoga där kombinationen av rörelser kan variera och behöver inte följa en bestämd form. Hatha yoga är samlingsnamnet för all fysisk yoga.

Lugn Hatha Yoga

Lugna yogarörelser med fokus på andning och meditation. Passar dig som vill ha lite mjukare träning och vill få tips på hur du kan hantera stress både fysiskt och mentalt.

Mamma/ Babyyoga

Vi gör yogaövningar som bygger upp och stärker kroppen igen efter graviditeten. Ditt barn ligger på en filt bredvid dig när du tränar.

Aktuellt under den period då ditt barn inte har börjat krypa.

Meditation

Alla är välkomna och ingen förkunskap behövs för att delta. Klassen börjar med mjuk yoga, chanting och mantran. Ibland även Pranayama - yogisk andningsteknik och filosofi/berättelser. Varje tillfälle innehåller 20-30 minuter meditation och avslutande frågestund, där vi även får möjlighet att dela våra upplevelser och tankar.

Restorative Yoga

Restorativeyoga är en meditativ form av yoga där man med hjälp av bolster, kuddar, block mm avlastar kroppen i olika positioner för maximal avslappning, vilket gör att kropp och sinne kan kan slappna av på ett djupare och läkande plan. Det är avstressande och samtidigt energigivande.

Slow Flow Yoga

Slow Flow är en fysisk yoga med inslag av både filosofi och mental träning som kan utövas både av nybörjare och erfarna. Vi arbetar med att hitta andetaget och succesivt få in både andetaget och livsenergin i hela kroppen. Vi jobbar med att finna både mjukhet och kraft genom ett kärleksfullt flöde av yogapositioner som utvecklas, varierar och ibland utmanar. Eftersom det är ett lugnt tempo har man tid att känna in andetaget, hitta in i varje position och känna kraften i dem lite tydligare än i snabbare vinyasaklasser. Deltagarna uppmuntras att lyssna in sin egen kropp och allteftersom hitta sin egen väg in i yogapositionerna.

Senioryoga

Du kan utöva yoga i alla åldrar!
I Senioryogan anpassar vi klassen efter möjligheter och förutsättningar. Vi använder stolar om du har svårt att sitta på golvet.

Yogan har långsamma och mjuka rörelser som passar väldigt bra för dig som är äldre.
Yoga stärker och tonar kroppen och ökar flexibiliteten i musklerna.
Yoga ökar cirkulationen i kroppen, motverkar stela leder och ökar kroppens rörlighet. Balansen och koordinationen förbättras.
Yoga hjälper Dig att slappna av i både kropp och sinne och kan bidra till att du sover bättre.

Yin Yoga

Yin yoga är lugn och meditativ med mycket fokus på andningen. Varje position hålls länge och kroppens bindväv påverkas. Yin yoga påverkar även cirkulationen på ett mycket positivt sätt.

Pranayama

Pranayama är andningsövningar inom yoga. Enligt yogan kan man genom att styra andningen upprätta balans mellan kroppens och psykets funktioner.

Pranayama, i första hand med en djup och långsam andning, har en lugnande inverkan på sinnet och är därför en förberedelse inför meditation.